vrijdag 15 juli 2016

Discussiemiddag 'Taxaties bij erfpacht'

Je hoeft het woord ‘erfpacht’ op een verjaardag maar te noemen en je krijgt zo’n pop-up effect bij de feestgangers. “Oh ja, dat ken ik wel, dat hebben ze in Amsterdam en Utrecht hé! Wat het exact inhoud weet ik niet maar… ik heb ervan gehoord”. Nog sneller dan de reactie die gegeven wordt gaan de feestgangers over op een ander onderwerp. Als jij zo’n feestganger bent zou ik maar snel stoppen met lezen want dan is deze blog niets voor jou.

Maar voor ons, rentmeesters, taxateurs en vastgoedadviseurs is dit een onderwerp waar wij warm van worden. Dit is interessant! Hier willen wij de hele avond wél over doorpraten, nee, niet alleen doorpraten, hier willen wij over discussiëren. Wij willen standpunten en inzichten delen. Horen van de ander waarom hij een vast depreciatiefactor hanteert en beargumenteren waarom een aandeel van de waarde, de zogenaamde ‘incourantheid’ - dat bij vermenging van Bloot-eigendom en het Erfpachtrecht vrijkomt - fiftyfifty gedeeld zou moeten worden tussen de erfpachter en de bloot-eigenaar.

Tja, als je dat zo leuk vindt, waarom zou je op donderdagmiddag niet net doen alsof je op een verjaardagsfeestje bent? Dat is precies wat wij gedaan hebben; een discussiemiddag over de (on) mogelijkheden van taxaties en waarderingen bij erfpacht, georganiseerd in het Stadskantoor van de gemeente Utrecht. Jeroen kwam met het idee om in plaats van een cursus te geven in gesprek te gaan met onze opdrachtgevers ofwel juist vanuit een opbouwende en kritische houding met elkaar van gedachten wisselen. Vol enthousiasme hebben wij een aantal opdrachtgevers - die in meer of mindere mate te maken hebben met erfpacht - benaderd. Het enthousiasme sloeg ook over bij de genodigden en resulteerde in een inspirerende en leerzame ‘feestavond’ met een vergaderzaal vol afgezanten van onze opdrachtgevers.

Ruim drie uur lang was het een afwisseling van de theoretische benadering van taxatiemethoden, de problematiek waar tegenaan gelopen wordt tijdens het taxeren, concrete casussen en actualiteiten rondom het erfpachtrecht.



Jeroen heeft de inleiding verzorgd en daarmee een groot deel van de theorie voor zijn rekening genomen. Als moment suprême heeft Michiel de Koe de middag afgesloten met bevindingen uit zijn promotieonderzoek naar de juridische grondslagen voor waardering bij erfpacht en de actualiteiten rondom het erfpachtrecht. Michiel de Koe is rentmeester en taxateur bij Noorderstaete Rentmeesters en heeft ruime ervaring met taxaties bij erfpacht. De betrokkenheid en interactie van de deelnemers was echt super. Door de hele middag heen werden er voorbeelden aangehaald en casussen besproken.

Al met al hebben wij een voldaan gevoel! Zeker met een aanmoediging van de deelnemers om over een tijdje weer een bijeenkomst te organiseren. Hier kon geen echt verjaardagsfeestje tegen op.