Afgelopen maandag ben ik voor het laatst dit jaar actief geweest voor de Stichting Vastgoedopleidingen Overheid. We hebben dit jaar meer opgeleid dan vorig jaar.
Afgelopen maandag was het einde van een sessie voor Rijkswaterstaat. Wij verzorgen daar een praktijkgerichte maatwerk opleiding voor hun grondverwervers en vastgoedadviseurs. Alles komt aan bod. Taxatieleer, juridische aspecten en vaardigheden. Zo worden gesprekken met acteurs geoefend. Wordt concreet gerekend aan schadeloosstellingen en wordt er flink gediscussieerd over onteigeningsjurisprudentie. Dit alles in een afwisselend programma. Luisteren wordt afgewisseld met zelf doen. De onderwerpen worden afgewisseld. Ook de docenten wisselen elkaar af. Leidraad is een fictieve casus, waar alle lesstof aan opgehangen wordt.
Wat erg leuk is voor ons als docent, is de inbreng vanuit de groep. Wij proberen de opleiding dicht bij de praktijk te houden. Dit levert veel vragen op en veel praktijkvoorbeelden. Doordat we met verschillende disciplines voor de groep staan, kunnen we vrij snel reageren. Dat maakt het voor ons ook leuk en dynamisch.
Dit jaar hebben we ook een pilot mogen verzorgen voor de Raad voor Vastgoed Rijksoverheid. De pilot draaide om rendement. Hoe kan de rijksoverheid meer rendement behalen met vastgoed dat zij toch al heeft voor haar kerntaken? In een soortgelijk concept hebben we een tweedaagse werksessie ontwikkeld. Met vaardigheden als het opwekken van creativiteit en presentatietechnieken. Met juridische beren op de weg, en vooral: hoe schiet ik die af. Met financiële haalbaarheid. Op die manier werden creatieve brainwaves vol met ideeën getrechterd naar een beperkt aantal haalbare opties. De deelnemers aan de pilot moesten hun keuze maken op basis van het beste risico/rendement profiel en deze keuze voorleggen aan een vastgoeddeskundige.
Ook deze pilot heef veel positieve energie opgeleverd en een aantal creatieve en haalbare ideeën.
Als docent beleven we veel plezier aan dit nieuwe opleidingsconcept. We hopen er volgend jaar nog meer mee te kunnen doen. Wellicht dat de pilot een vervolg krijgt. Waarschijnlijk krijgt Rijkswaterstaat wel weer een vervolg. Mogelijk gaan we een dergelijk concept ook aanbieden aan andere overheden.
Wordt ongetwijfeld vervolgd op dit blog!