dinsdag 30 januari 2018

Zonneparken, wat kost de grond?

Luchtfoto Zonnepark Ameland. Bron: Google Earth

Zonneparken, wat kost de grond?
Waar zonne-energie tot op voor kort vooral op daken wordt gerealiseerd, zijn grondgebonden zonneparken sterk in opkomst. Inmiddels zijn de eerste grote zonneparken gerealiseerd en buitelen de plannen over elkaar heen. Naast lokaal draagvlak en planologie is de SDE+ subsidie nog steeds een cruciale randvoorwaarde.
Gegeven de subsidie-termijn van 15 jaar en de levensduur van zonnepanelen, is een rendabele exploitatie voor een periode van 15-25 jaar mogelijk. Dat maakt een zonnepark geschikt voor tijdelijk gebruik op gronden die daarmee tijdelijk een andere bestemming krijgen of een dubbelbestemming als 'zonnepark'. Bij de planvorming is sprake van een hoog ‘not in my backyard’ gehalte. Iedereen is voor duurzame energie, maar niet in zijn of haar uitzicht. Ook bestaat er veel weerstand om goede landbouwgrond te gebruiken als zonnepark. Deze weerstand kan worden overwonnen door lokaal maatwerk te leveren en te zoek naar nieuwe vormen van participatie. Dat kan economisch gedreven zijn, maar kent ook een maatschappelijke component. Zie bijvoorbeeld het initiatief van Sinnetafels in Friesland.

Daarnaast wordt de geschiktheid van locaties voor zonneparken sterk bepaald door de investerings- en beheerkosten, waaronder de opstelling (aantal zonnepanelen per ha) en de aansluiting op het elektriciteitsnet (afstand tot een geschikt schakelstation). De inkomsten bestaan uit de stroomopbrengst en de SDE+ subsidie. Hier wordt het financieringsmodel op geënt, gebaseerd op een breed palet van financieringsvormen en mogelijkheden van lokale participatie.


Als laatste geldt, zeker vanuit onze optiek als rentmeesters/ grondzakendeskundigen, de beschikbaarheid van de grond. Zonneparken worden op basis van vrijwilligheid gerealiseerd. De grond kan worden gehuurd, vaak in combinatie met een opstalrecht of op basis van eigendom. In alle gevallen is medewerking van de huidige eigenaar nodig en moeten de financieringskosten van de grond worden meegenomen in het exploitatiemodel. Inmiddels ontstaat er zoiets als een ‘marktprijs’ voor zonneparken, waarbij bedragen van € 3.000 - € 5.000 per jaar per hectare voor een huur- en opstalrecht worden betaald. Uiteraard sterk afhankelijk van de exploitatiemogelijkheden en de kosten van andere doelstellingen die aan het zonnepark worden gekoppeld vanwege draagvlak of ruimtelijke inrichting.

Kortom: er wordt nog flink gepionierd en voor een goed advies over een gedegen èn innovatieve aanpak kunt u bij ons terecht.

In februari 2017 is een artikel van mij verschenen in het blad "Grondzaken, in de praktijk" waarin ik dieper in ga op dit onderwerp. Wil je meer lezen? Download dan hier het artikel.















Michiel de Koe
Rentmeester - Taxateur / Grondzakendeskundige