vrijdag 8 juli 2016

Staatssteun: Commissie stemt in met steunmaatregelen voor een aantal voetbalclubs in Nederland



“Na een diepgaand onderzoek is de Europese Commissie tot de conclusie gekomen dat de steunmaatrelen die verscheidene Nederlandse gemeenten aan vijf voetbalclubs hebben toegekend, in overeenstemming zijn met de EU-staatssteunregels.

Zo luidt het oordeel van de Europese Commissie. De beschikking staat helaas nog niet online, want ik ben erg benieuwd naar het oordeel waarom aan PSV geen ongeoorloofde staatssteun zou zijn verleend.

Ik kijk met name uit naar de argumentering van de Commissie, waarom zij nu van oordeel is dat de gemeente handelde als een normale “particuliere investeerder in een markteconomie”. Aanvankelijk was de Commissie namelijk van mening dat de Nederlandse autoriteiten niet voldoende hadden aangetoond dat een particuliere investeerder op dezelfde wijze zou hebben gehandeld als de gemeente. Ten aanzien van dit punt merkt de Commissie op dat zij van mening is dat een investeerder winst verlangt. In de deal met PSV lijkt de gemeente enkel te streven naar het beperken van verlies, dan wel een budget neutrale investering. Dit zou een gemiddelde investeerder handelend in een markteconomie volgens de Commissie niet doen.

Daarnaast had de Commissie ook de nodige opmerkingen op het taxatierapport. Bij de taxatie is namelijk uitgegaan van een herontwikkeling over 15 jaar naar mixed use en niet van de huidige bestemming. De Commissie heeft de gemeente om een nadere toelichting gevraagd. Aanvullend wenste de Commissie ook een nadere toelichting op de in de taxatie gehanteerde winst- en risicomarges.

Ik ben erg benieuwd naar de beantwoording van deze punten. Zodra de beschikking er is zal ik er op dit blog ongetwijfeld op terugkomen.