dinsdag 19 januari 2016

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.


Je (vastgoed)advies verduidelijken middels een infographic!

Een infographic is een illustratie, waarmee in beeldende vorm en met minimale tekst, informatie overgedragen wordt in een beperkte ruimte. Het idee hierachter is dat mensen sneller plaatjes verwerken en begrijpen, dan dat zij teksten lezen en begrijpen. Dit maakt dat een infographic een effectieve manier is voor informatieoverdracht.

Onlangs hebben we een infographic gebruikt in een advies bij een huurgeschil. Het geschil ging over de maatstaf (respectievelijk de Methode) waarlangs de nieuwe huurprijs bepaald diende te worden. In onderhavig geval kon het gehuurde slechts gebruikt en aangewend worden voor het uitoefenen van zeer laagwaardige activiteiten. Voor de bepaling van de nieuwe huur stelde de wederpartij het gehuurde gelijk aan referenties van verhuurde objecten die gebruikt en aangewend konden worden voor zeer hoogwaardige activiteiten.

Om aan te tonen dat deze vergelijking mank ging is onderzoek verricht naar de vergelijkbaarheid van de verschillende referenties. Deze vergelijkbaarheid wordt bepaald langs het taxatie-technische-beginsel van de ‘optimale aanwending’ (‘highest and best use’). Dit houdt in dat het hoogst haalbare gebruik van een object in kaart wordt gebracht binnen de juridische, (bouw)technische en markttechnische mogelijkheden. De vraag is: hoe kunnen wij de informatie, die we in dit onderzoek verzameld hebben, verbeelden, zodat in één blik de verschillen inzichtelijk zijn?

Het antwoord op deze vraag is gevonden in een infographic.

Uit de infographic kwam duidelijk naar voren welke waardebepalende verschillen er bestaan tussen ogenschijnlijk vergelijkbare vormen van gebruik. Zo kon snel en inzichtelijk aangetoond worden dat ten onrechte een laagwaardig object gelijk gesteld werd aan een hoogwaardig object, waardoor de opgelegde hoge vergoeding niet rechtvaardig was.

Kortom: De infographic is een handige tool die we zeker vaker gaan inzetten om de onderbouwing van de conclusies mee te verduidelijken en natuurlijk ook om onze rapporten op een visuele manier aantrekkelijk te maken.