maandag 11 juli 2011

Wet voorkeursrecht gemeenten

Er is een voorkeursrecht op uw grond gevestigd. Wat zijn uw rechten en plichten?

Allereerst is het van belang te weten dat de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) de gemeenten, provincies en het Rijk, bij de invulling van hun ruimtelijke beleid, een betere uitgangspositie op de grondmarkt dient te geven. Door middel van het voorkeursrecht kan worden voorkomen dat grondeigenaren, beleggers en/of projectontwikkelaars gaan speculeren met de gronden vooruitlopend op een toekomstige ontwikkeling van het gebied.

Daarnaast geldt dat de gemeente niet zonder aanleiding het voorkeursrecht op uw perceel kan vestigen. Bij de vestiging van het voorkeursrecht mag u er vanuit gaan dat uw perceel (al dan niet voorzien van een woonhuis / bedrijfsruimte) mogelijk wordt betrokken bij de uitvoering van een nieuw plan.

Uw rechten en plichten:

Het voorkeursrecht bepaalt simpelweg dat u als eigenaar, bij een voorgenomen verkoop van uw perceel, in eerste instantie de gemeente de gelegenheid moet bieden om uw perceel aan te kopen.


U bent overigens onder de Wvg niet verplicht om uw perceel te verkopen. Het initiatief om uw perceel te verkopen, ligt geheel bij uzelf.   

Mocht u er voor kiezen om uw perceel te koop aan te bieden, dan dient dit te geschieden conform de ‘spelregels’ die de Wvg voorschrijft.
In het kort komt het er op neer dat u middels een aangetekend schrijven aan burgemeester en wethouders mededeelt dat u in beginsel bereid bent uw perceel onder voorwaarden aan de gemeente aan te bieden. In deze aanbieding dient u het oppervlakte van het perceel of perceelsgedeelte als wel de kadastrale aanduiding aan te geven. 
De gemeente zal na een periode van zes weken over uw aanbod beslissen.

Mocht de gemeente besluiten uw perceel te verwerven, dan zal dit geschieden tegen een marktconforme prijs (de werkelijke waarde). Deze marktconforme prijs wordt overeenkomstig de artikelen 40b tot en met 40f van de onteigeningswet bepaald.

Voor het bepalen van deze marktconforme prijs kunt u zich laten bijstaan door een rentmeester/gecertificeerd taxateur; gespecialiseerd op het gebied van de Wet voorkeursrecht gemeenten en de Onteigeningswet.

In de voorgaande alinea wordt bewust gekozen voor een gecombineerde specialisatie “Wvg en Onteigeningswet” vanwege de relatie tussen beide instrumenten. Bij toekomstige ontwikkelingen zal een gemeente in eerste instantie het voorkeursrecht vestigen. Mocht het voor de ontwikkeling noodzakelijk zijn dat de gemeente alle gronden verwerft, maar deze worden of kunnen niet alle minnelijk worden verworven, dan kan zij gebruik maken van het instrument ‘Onteigening’.

Bij onteigening heeft u niet alleen recht op de werkelijke waarde van uw perceel, maar op volledige schadeloosstelling. Inhoudende dat u bij onteigening een gelijkblijvende vermogens- en inkomenspositie dient te behouden.. Vanwege de complexiteit van deze waarderingen, adviseren wij om al in een vroeg stadium –bij voorkeur bij de vestiging van het voorkeursrecht- een gespecialiseerd rentmeester/taxateur in te schakelen.