vrijdag 16 maart 2018

Cursus agrarische erfpacht

Afgelopen dinsdag heb ik vanuit Noorderstaete rentmeesters/Van Ameyde Waarderingen samen met Els Harbers (VanGoud Advocaten), André Verduijn (Countus), Henk Steven Kleinburink (Tap & van Hoff Notarissen) en Arjan Ausma (Rabobank) voor Boerderij Academy de cursus “Grondgebruik Kansen & Risico’s” verzorgd op de locatie Hippe Koeien te Didam.




Inhoud
Tijdens de cursus heb ik het onderdeel agrarische erfpacht verzorgd. Doel: inzicht geven in de kansen en risico's bij de verschillende erfpachtstelsels en uitleg geven over de rechtsverhouding tussen grondeigenaar en erfpachter.

Context
Het belang van grond voor de agrarische sector is de afgelopen jaren, met name voor de melkveehouderij steeds groter geworden. Dit is mede het gevolg van gewijzigde wetgeving. Het verwerven van grond in volle eigendom lijkt voor de hand te liggen. Gezien de huidige grondprijzen en de forse investeringen waar agrariërs mee worden geconfronteerd, is het verwerven van grond in volle eigendom niet vanzelfsprekend. Agrariërs oriënteren zich daarom op alternatieven zoals erfpacht. Met het geven van de cursus heb ik daar mijn bijdrage aan kunnen leveren.

De enthousiaste groep cursisten was zeer geïnteresseerd en er hing een prima sfeer!

Mogelijk heeft u de cursus gemist en heeft u toch vragen over agrarische erfpacht. In dat geval kunt u uiteraard contact met ons kantoor opnemen.




Folkert Olthof
Rentmeester NVR - Taxateur