donderdag 12 januari 2012

Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS)



Afgelopen maandag was het dan zo ver. In Amsterdam kon ik op de nieuwjaarsbijeenkomst van het RICS mijn diploma ophalen. Na grondig onder de loep te zijn genomen qua opleiding, ervaring en senioriteit in het vak, mocht ik in het najaar mijn Final Assessment ondergaan. Hierbij ben ik door drie RICS leden ondervraagd op door mij ingediende case study's. De drie assessors hadden zich grondig verdiept in mijn achtergrond en de door mij ingediende stukken. Een diepgaand vragenvuur was het gevolg. Niet alleen vakinhoudelijk werd ik bevraagd, maar ook mijn professionele houding en kennis van de "Code of Conduct" werden getoetst. Gelukkig kon ik de vragen naar tevredenheid beantwoorden en ben ik geslaagd.

Ik ben er trots op om te mogen behoren bij een internationaal vermaard instituut dat voorop loopt bij het nadenken over ethiek, duurzaamheid, de kwaliteit van taxaties en de onderbouwing van taxaties. Steeds meer wordt door opdrachtgevers verlangd dat een taxatie uitgevoerd wordt door een RICS lid. Kennelijk is het vertrouwen groot en vinden opdrachtgevers het plezierig dat een taxatie goed doordacht uitgevoerd wordt. Alles aan de taxatie is door het RICS doordacht. Van de opdrachtverstrekking tot en met de inhoud van het taxatierapport. Van het waardebegrip tot en met de onderbouwing van de getaxeerde waarde.

Al deze kennis is vastgelegd in verplicht te volgen instructies, zoals het vermaarde Red Book. Ook wordt een grote hoeveelheid specialistische kennis aangeboden in de vorm van Guidance Notes en onderzoeksdocumenten. Uit deze kennis kan de taxateur putten. Het Red Book garandeert opdrachtgevers van RICS leden een consistent hoge kwaliteit.

Ik ben er van overtuigd dat het RICS lidmaatschap mij zal helpen om een nog hoger kwaliteitsniveau te bereiken.

Voor meer informatie over het instituut: www.rics.org